Emelkedett az olajár

London |

Szerdán hajnalban felfelé íveltek a nyersolajárak, a tegnapi hordónkénti 3 dollár körüli áresés után, amit a dollár erősödése, illetve a nyersanyagpiacokon bekövetkezett eladási hullám váltott ki. A dollár kedden háromhavi csúcsra kúszott fel a jennel szemben.

Szerdán hajnalban felfelé íveltek a nyersolajárak, a tegnapi hordónkénti 3 dollár körüli áresés után, amit a dollár erősödése, illetve a nyersanyagpiacokon bekövetkezett eladási hullám váltott ki. A dollár kedden háromhavi csúcsra kúszott fel a jennel szemben annak hatására, hogyBen Bernanke FED elnök éles infláció-ellenes retorikát használt, táplálva az amerikai kamatemeléshez fűződő várakozásokat. A keddi árzuhanáshoz hozzájárult az is, hogy két jelentés energetikai piaci előrejelzés is a  világkereslet magas árakra visszavezethető csökkenését jósolta.
Az OPEC június 22-én vitatja meg a magas árakkal összefüggő kérdéseket Szaud-Arábiában, de a katari olajipari miniszter szerint a piaci ellátás megfelelő, tehát szerinte nincsen szükség az OPEC tagországok kitermelésének növelésére.
A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júliusi határidőre szerda reggel hordónként (159 liter) 132,05 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 74 centtel drágább a keddi New York-i zárónál. A WTI kedden 3,04 dollárral ( 2,26 százalékkal) esett és 131,31 dolláron végzett.
Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, júliusi határidőre szerda reggel gallononként (3,78 liter) 3,3383 dollár volt a Globexen, 0,0019 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál.
Szerda reggel a földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 12,435 dollár volt júliusra a Globexen, azonos a keddi NYMEX-záróval.
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, júliusi határidőre szerda reggel 132,05 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,03 dollárral drágább a keddi zárónál. A Brent kedden 2,89 dolláros csökkenés után 131,02 dolláron zárt.
Az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, júniusi szállításra szerda reggel tonnánként 1260,00 dollár volt az ICE-n, 1,25 dollárral olcsóbb a keddi zárónál.
Szerda reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 872,5 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 1,3 dollárral drágább, mint kedden későn. MTI

Ajánló