A cégek felét nem érdekli az e-ügyintézés

Pozsony |

A masszív médiakampány és a hivatalok sorozatos figyelmeztetése ellenére a vállalkozók csaknem fele továbbra sem készült fel arra, hogy elektronikus úton tartsa a kapcsolatot a hivatalokkal. Az idő ugyanakkor sürget, nem egész 12 hetük maradt a vállalkozóknak az ezzel kapcsolatos teendőkre.

Az eredeti tervek szerint már tavaly júliustól kommunikáltak volna a hivatalok a cégekkel kizárólag elektronikus úton a www.slovensko.sk portálon keresztül. A hivatalos elektronikus postafiók aktiválásához azonban a cégek aláírási joggal rendelkező képviselőinek csippel ellátott elektronikus személyivel, kártyaleolvasó berendezéssel, biztonsági kóddal (BOK), számítógéppel, internetes hozzáféréssel és a rendszer működtetéséhez szükséges szoftverrel kell rendelkezniük. Ez utóbbit a www.slovensko.sk portálról tölthetik le. Mivel ezt a többségük nem teljesítette, a határidőt előbb az elmúlt év végére tolták ki, amikor pedig látták, hogy ez sem lesz elég, az elektronikus postafiókok aktivációjának végső határidejét tavaly decemberben 2017. június 30-ra módosították. Július elsejétől az állam a cégekkel így már kizárólag elektronikus úton fog kommunikálni.

A Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének (NASES) az adatai szerint az érintett, nagyjából 214 ezer aláírási joggal rendelkező vállalkozónak azonban eddig csupán az 51,5 százaléka teljesítette kötelességét, vagyis már van elektronikus személyije és aktiválta a biztonsági kódját. Több mint 33 ezer vállalkozónak ugyan már van személyije, de az aktiválásra még nem gondolt. Az elektronikus személyit ma az ország 76 okmányirodájában igényelhetik a vállalkozók, a NASES adatai szerint pedig jelenleg az ezzel kapcsolatos ügyintézésre nagyjából 22 percet kell várni. Érdemes minél előbb intézkedni, az elkövetkező hetekben ugyanis megugorhat az igénylők száma, így az ügyintézés ideje is elhúzódhat.

Akik nem lépnek időben, súlyos problémákkal nézhetnek szembe. A NASES ugyanis július elsejétől az összes, aláírási joggal rendelkező képviselőnek aktiválja az elektronikus postafiókját, a hivatalok pedig erre küldik majd az értesítéseket. Ha nem lesz meg az ehhez szükséges elektronikus személyijük és leolvasójuk, a vállalkozók nem jutnak hozzá a hivatalos iratokhoz, és persze nem is fordulhatnak elektronikus úton a hivatalokhoz.

A NASES szerint azok, akik elintézték az elektronikus személyit, már most is időt és pénzt spórolhatnak. Nem kell hosszú órákat tölteniük a hivatalokban, sok szolgáltatás pedig az elektronikus kommunikáció esetében olcsóbb, mint a közvetlen hivatali ügyintézés. Az anyakönyvi kivonat igénylése például klasszikus módon 5 euróba kerül, míg elektronikus úton csupán 2,50-be, a névváltoztatás esetében pedig már 50 eurót spórolhatunk. Az elektronikus ügyintézés több mint 1500 szolgáltatást tartalmaz. (mi)

Ajánló