A Gazprom nem zárja el Szlovákiának az ukrán gázcsapot

Pozsony |

Szlovákiába az Északi Áramlat gázvezeték csúcsra járatását követően is érkezhet Ukrajna irányából gáz – legalábbis ebben egyezett meg az orosz és a szlovák gázszállító. A kérdés már csak az, hogy milyen mennyiségben, és hogy a kiesés mekkora kárt okoz majd Szlovákiának.

A Gazprom orosz gázipari óriáscég és a szlovák Eustream gázszállító aláírták az orosz szállításokról szóló keretszerződést a 2050-ig tartó időszakra – adta hírül a Reuters hírügynökség a kedd esti lapzártánkat követően. A szerződés 5,3 milliárd euró értékű szállításokat feltételez. „A most aláírt keretszerződés csak egy alap a jövőben megkötött üzletekhez” – figyelmeztet Alekszej Miller, a Gazprom vezetője. Egyelőre így nem lehet tudni, hogy a jövőben milyen mennyiségű gáz érkezhet Szlovákiába Ukrajna irányából.

Ami már most biztos, hogy az Eustream az elkövetkező években egyre kisebb bevételre tehet szert a Szlovákián keresztül keletről nyugati irányba áramló gázszállításokból, Oroszország ugyanis az Európába irányuló gázszállítás terén minél hamarabb meg akarja kerülni Ukrajnát. Erre szolgálna az Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely azonban megosztja az Európai Uniót. Míg az északi tagállamok számára előnyös lenne, a közép-európai országok veszítenének rajta, a legnagyobb vesztes pedig épp Szlovákia lenne. „Szlovákia a központi fekvése miatt sokat veszíthet a tranzitdíjakon” – figyelmeztet Nolan Theisen, a Globsec biztonságpolitikai fórum energetikai programjának a vezetője.

Jövőre kezdik az építést

A tervek szerint az Északi Áramlat 2 gázvezetéket 2018 első negyedévében kezdik majd építeni. A társaság összes részvényét a Gazprom holland leányvállalata birtokolja. „Üzleti szempontból érthető, hogy a Gazprom meg akarja kerülni a tranzit államokat és egyenesen Németországba akarja szállítani a gázt, ami Európa legnagyobb, és legfontosabb piacát képezi” – tette hozzá Theisen.

A Gazprom tavaly ígéretet tett az Eustream vezetőinek arra, hogy a szlovák hálózatot az Északi Áramlat kibővítését követően sem hanyagolja el, és továbbra is számít a szállításokkal. Ehhez ragaszkodik az Európai Bizottság is. „Az Európai Unió prioritásként kezeli az Ukrajnán keresztül Európába érkező orosz gázszállítások megőrzését” – nyilatkozta korábban Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa.

Hatalmas visszaesés

A nagy kérdés már csak az, hogy milyen mennyiségű gáz érkezhet keleti irányból. Alekszej Miller már tavaly figyelmeztetett arra, hogy az Északi Áramlat kibővítését követően az Ukrajnán keresztüli tranzit a jelenleginek a tizedére eshet vissza, ami hatalmas bevételkiesést jelentene a szlovák gázszállítónak.

Az Eustream persze igyekszik felkészülni a kedvezőtlen helyzetre. A vállalat egy új, Eastring nevű gázvezeték kiépítését szorgalmazza, amely összekötné Nyugat-Európát a Balkánnal, Szlovákia emellett a Vaján–Ungvár közötti gázvezetéken keresztüli fordított irányú gázáramláson is keres, amelynek napi kapacitása több mint 40 millió köbméter. „Elsősorban politikai projektről van szó, mert a Barátság gázvezeték négy fő gázcsöve nem teszi lehetővé a fordított irányú gázáramlást, a Gazprom nem engedélyezi azt. Ezért csak korlátolt fordított irányú gázáramlásról beszélhetünk, a kapacitás körülbelül 25 százalékáról” – nyilatkozta Theisen. Mint mondta, Szlovákia ezért csak a kisebb gázvezetéken keresztül és korlátozott mennyiségben szállíthatja a gázt Ukrajnába. „Ezért is lesz nehéz a jövőben pótolni a tranzitdíjakból származó körülbelül 750 millió eurót” – magyarázza a szakember. (TASR, mi)

Ajánló