Külföldi tőkebeáramlás nélkül a fejlődő országok szintjén lennénk

Varsó |

Közép-Ázsia szintjére süllyedhetne Kelet-Közép-Európa a külföldi tőkebeáramlás nélkül – derül ki a Polityka Insight kutatóintézet legújabb felméréséből, amelyben Lengyelország példáján mutatták be a külföldi tőke régiónkra gyakorolt hatását.

A rendszerváltást követő külföldi tőkebeáramlás nélkül Lengyelország ma Kazahsztán szintjén állna – állítják a Polityka Insight elemzői. Az elmúlt negyedszázadban Lengyelországba érkezett külföldi beruházások értéke elérte a 712,1 milliárd zlotyt. A kilencvenes évektől 2015-ig évente átlag 26 milliárd zloty folyt be az országba. A pénz két hullámban érkezett. Az első a rendszerváltást követte, amikor a nyugati cégek elsősorban a lengyelek addig alacsony fogyasztási színvonalára bazírozva, ennek emelését célozva vittek tőkét az országba. Emellett részt vettek az állami vállalatok privatizációjában. A második szakasz az ország uniós belépésekor, 2004-ben indult. Ekkortól a befektetők főleg a szolgáltatóiparba fektették be tőkéjüket. Egyetlen év sem volt, amikor a külföldi befektetések összege zuhant volna. A jelentésből az is kiderül, hogy a legtöbb tőke Németországból (19,1 százalék), az USA-ból (1,9 százalék), Franciaországból (10,8 százalék), Nagy-Britanniából (6,2 százalék) és Olaszországból (5,7 százalék) érkezett. A forrás csaknem egyharmada a feldolgozóiparba, 15 százaléka a kereskedelembe, a többi pedig az ingatlanpiacra, a tudományba, a technikába, az informatikába, a távközlésbe és az építőiparba érkezett.

A kutatás szerint a külföldi befektetők visszaforgatják Lengyelországban befektetett tőkéjük hozamának a többségét, ami a gazdaság legfontosabb hajtóerejét adja. Becslésük szerint 2015-ben a GDP enélkül 15,6 százalékkal alacsonyabb lett volna, azaz az ország az egy főre eső GDP alapján Kazahsztán szintjén állna. (napi.hu, MTI, TASR)

Ajánló