Elektronikus ügyintézés a vámhivataloknál

Pozsony |

Májustól az Európai Unión kívüli országokból a magán futárszolgálatokon keresztül megrendelt áruval kapcsolatos vámdokumentumokat is kizárólag elektronikus úton lehet majd elintézni – figyelmeztet a központi adó- és vámhivatal. Ez pedig elektronikus személyi nélkül elképzelhetetlen. A jó hír, hogy a papírmunkát a futárszolgálat is elvégezheti helyettünk.

Májustól az Európai Unión kívüli országokból a ma-gán futárszolgálatokon ke-resztül megrendelt áruval kap-csolatos vámdokumentumo-kat is kizárólag elektronikus úton lehet majd elintézni – figyelmeztet a központi adó- és vámhivatal. Ez pedig elekt-ronikus személyi nélkül elkép-zelhetetlen. A jó hír, hogy a pa-pírmunkát a futárszolgálat is elvégezheti helyettünk.

Lapunkban többször figyelmeztettünk arra, hogy július elsejétől az állam a cégekkel kizárólag elektronikus úton fog kommunikálni a www.slovensko.sk portálon keresztül. Ehhez a cégek aláírási joggal rendelkező képviselőinek aktiválniuk kell a hivatalos elektronikus postafiókjukat, ehhez pedig csippel ellátott elektronikus személyivel, kártyaleolvasó berendezéssel, biztonsági kóddal (BOK), számítógéppel, internetes hozzáféréssel és a rendszer működtetéséhez szükséges szoftverrel kell rendelkezniük.

Arról már kevesebb szó esett, hogy az elektronikus kommunikációt már két hónappal korábban, vagyis május elsejétől kötelezővé teszik azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik az Európai Unión kívüli országokból, vagyis főként Amerikából vagy Ázsiából megrendelt árut hozatnak be az országba. „A lakosság esetében ez azt jelenti, hogy ha 22 eurónál drágább árut rendelnek meg saját szükségletükre az említett országokból a futárszolgálatokon (pl. FedEx, DHL, UPS, DPD stb.) keresztül, májustól az ezzel kapcsolatos vámdokumentumokat már csak elektronikus úton juttathatják el a vámhivatalnak” – mondta Patrícia Macíková, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. Eddig az is elég volt, ha ezt levélben küldték el. Macíková külön hangsúlyozta, hogy az új szabály csak a magán futárszolgálatok által behozott árura vonatkozik, vagyis a Szlovák Postán keresztül megrendelt áru esetében maradnak a korábbi szabályok.

Akik a vámdokumentumokat májustól elektronikus úton szeretnék elküldeni a vámhivatalnak, azoknak ehhez minősített elektronikus aláírással kell rendelkezniük, amihez az elektronikus személyi kiváltásával juthatnak hozzá. Ez utóbbit manapság az ország 76 okmányirodájában igényelhetik.

Az így megszerzett elektronikus aláírást a www.slovensko.sk portálon kell aktiválni, regisztrálni kell az adó- és vámhivatal elektronikus fiókjában és be kell jegyeztetniük magukat az adó- és vámhivatal központi regiszterébe is. A jó hír, hogy ezt csak azoknak a magánszemélyeknek kell megtenniük, akik közvetlenül szeretnének kommunikálni a vámhivatallal. „Akik erre nem tartanak igényt, azok helyett ezt az árut kézbesítő futárszolgálat is megteheti, amiért azonban többnyire külön díjat számláznak” – mondta Macíková. (SITA, mi)

Ajánló