Változások a nyugdíjrendszerben

Pozsony |

Szükség lesz az első nyugdíjpillér módosítására, derül ki a szociális ügyi minisztérium elemzéséből, parlament szociális bizottságához juttatott el. A testület tegnap nem vitatta meg az anyagot, mely több javaslatot is tartalmaz az állam által garantált rendszer egyensúlyi helyzetének javítására. Felveti többek közt a nyugdíjkorhatár emelését, a nyugdíjak valorizációjának módosítását és a korkedvezményes nyugdíj megszüntetését, igaz, csak hosszú távon, vagyis nem ebben a választási ciklusban.

 

Szükség lesz az első nyugdíjpillér módosítására, derül ki a szociális ügyi minisztérium elemzéséből, parlament szociális bizottságához juttatott el. A testület tegnap nem vitatta meg az anyagot, mely több javaslatot is tartalmaz az állam által garantált rendszer egyensúlyi helyzetének javítására. Felveti többek közt a nyugdíjkorhatár emelését, a nyugdíjak valorizációjának módosítását és a korkedvezményes nyugdíj megszüntetését, igaz, csak hosszú távon, vagyis nem ebben a választási ciklusban. Rövid távon népszerűbb intézkedéseket javasol, mint például a januári nyugdíjvalorizációt a jelenlegi júliusi helyett, és javítaná a járulékok beszedésének hatékonyságát, melyben azonban jelentős előrelépést eddig nem sikerült elérni.

Az elemzés szerint azonban továbbra is fenn kellene tartani azt a mechanizmust, mely magasabb nyugdíjat biztosít a kiskeresetűeknek, az átlagnál jobb fizetéssel rendelkezők kárára. „A jelenlegi rendszer megtartása a szolidaritást erősíti, elsősorban a kisebb jövedelműek esetében növeli a nyugdíj jövedelemhez viszonyított összegét” – áll a dokumentumban.

A szociális ügyi minisztérium korábban nem beszélt arról, hogy az első pillér szabályozásán is módosítani kellene, a nyugdíjpénztárak ügyfeleinek szánt tájékoztatásukban abból indultak ki, hogy az első pillér változatlan marad. Ezt megkérdőjelezi a jelenlegi tanulmány, mely szerint a pénzügyi stabilitás megtartása érdekében az állami rendszer is módosításra szorul, és nem kizárt, hogy a mainál alacsonyabb kezdőnyugdíjakat biztosít elsősorban a jobban kereső réteg számára.

További részletek nyomtatott kiadásunkban. (lpj, hn)

Ajánló