Főügyészség: Malina Hedvig a hibás

Pozsony |
A szlovák Főügyészség nem érzi magát felelősnek azért, hogy hét évig húzta-halasztotta a Malina Hedvig-ügy kivizsgálását.
 
A legfelsőbb vádhatóság 2007 szeptemberétől 2014 márciusáig vizsgálta Hedvig megtámadásának körülményeit. Több tucat rendőrt és szakértőt hallgatott meg, jelentéseket dolgoztatott ki, beidézte Hedvig tanárait, évfolyamtársait, az őt kezelő orvosokat, lehetséges támadóit, az egykori SIS-ügynököt, aki feljelentést tett ellene, és többször őt magát is. Hedvig élt törvény adta jogával és arra hivatkozva, hogy a rendőrségen mindent elmondott, nem jelent meg a kihallgatásokon. A Főügyészség most erre hivatkozva azt állítja, „a vádlott minden műveletben részt vehetett volna és teljes mértékben élhetett volna a védelemhez való jogával”. Érvelése szerint azért húzódott olyan sokáig a vizsgálat, mert gyakran hetekig vártak a vádlott reakciójára és ügyvédje is beadványokkal árasztotta el a vádhatóságot. „A bizonyítékok objektív kiértékelését követően a vizsgálatot vezető ügyész 2014. március 31-én küldte el a vádindítványt a Nyitrai Járási Bíróságnak, de az csak 18 hónap múlva tűzte ki az első tárgyalást” – írta lapunknak küldött válaszában a Főügyészség szóvivője, Jana Tökölyová.
 
 
A járásbíróság azért nem tűzte ki azonnal a tárgyalást, mert a vádindítványt visszaküldte a Főügyészségnek. Kifogásolta, hogy azt nem fordították le magyarra, holott Hedvignek, akkor már magyar állampolgárként, ehhez joga volt, és nem kérdezték meg őt, lemond-e erről a jogáról. A Főügyészség azt állítja, már nem nyilatkozhat a vizsgálatról, és arról sem, miért nem tartalmazza a vádirat, hogy konkrétan melyik állításával követte el Hedvig a hamis tanúzás bűncselekményét, mert az ügy már egy másik állam hatáskörébe tartozik.
 
Ez az állítás sem igaz, mert Magyarországra még csak a kérelem érkezett meg, az ottani Legfőbb Ügyészség nem döntött arról, átveszi-e az ügyet.

Ajánló