A minimáladó kaszált a kft.-k között

Pozsony |

A gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta a szlovákiai cégek számára a tavalyi év volt a második legrosszabb – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság tegnap közzétett elemzéséből. 

2016-ban 8579 cég szűnt meg, ennél több társaság – 8662 – csak 2015-ben ment tönkre. A tömeges cégfelszámolásokat a vállalkozók a második Fico-kabinet által bevezetett minimáladóval magyarázzák. A világválság 2008-as kirobbanását követő hét év során összesen 44 740 társaságot számoltak fel az országban.

Szlovákiában a gazdasági válságot követő legnehezebb években is legfeljebb 3–5 ezer céget számoltak fel évente. 2014-ben azonban ez már csaknem 7 ezerre nőtt, az elmúlt két évben pedig meghaladta a 8 ezret, ami több mint kétszerese a 2009-es mutatónak. „A drasztikus növekedés egyértelműen a minimáladó bevezetésével magyarázható, bár egyéb okok is közrejátszottak” – vallja Milan Seliak, a Bisnode Slovensko társaság vállalkozásfejlesztési menedzsere.

A második Fico-kabinet 2014-től vezette be a társasági minimál-adót az összes cég, vagyis a veszteséges társaságok számára is. A társaságok a minimáladót először 2015-ben fizették be, amikor a 2014-es bevételeik után nyújtották be az adóbevallásukat. Azok a cégek, amelyek nem áfafizetők, és a forgalmuk nem haladja meg az évi 500 ezer eurót, évi 480 eurót fizetnek. Egy ugyanilyen forgalommal rendelkező áfafizető társaság számára ez az összeg 960 eurót tesz ki.

A cégfelszámolások drasztikus növekedésének a hatására végül a politikusok is belátták, hogy a minimáladó bevezetése többet árt, mint használ, hogy hatására romlott a vállalkozói környezet, így 2018-ban kivezetik az adórendszerből. Ezt az adónemet így utoljára az idei év után kell majd fizetni. „A vállalkozók pozitívan fogadták a minimáladó megszűnéséről szóló hírt, a következő hónapokban így már nem várjuk a cégfelszámolások számának látványosabb növekedését. Az érdemi visszaesés azonban csak jövőre tehető” – tette hozzá Milan Seliak, aki szerint idén az első negyedévben eddig 1143 cég szűnt meg. Ha az első negyedévi irányzat folytatódik, akkor éves szinten 5000-nél is kevesebb céget számolnak fel, azaz a minimáladó alkalmazása előtti szintre esik vissza a mutató.

Ajánló