Nagyon rossz állapotban van a királyhelmeci kultúrház épülete

Királyhelmec |

Beázik a tető, az ablakok kieshetnek a helyükről. Az épület falairól nagyobb vakolatdarabok hullhatnak le.

Ha a bodrogközi település most sem kap támogatást a művelődési központ épületének felújítására, rövid időn belül komoly gondok lehetnek a fenntartásával.

A kultúrház épülete rendkívül rossz állapotban van. Tarcali Nagy Beatrix, a Királyhelmeci Városi Hivatal kulturális és művelődési osztályának vezetője lapunknak azt mondta, a tető hosszú ideje beázik, az ablakok olyanynyira elöregedtek, hogy kieshetnek a helyükről. Az épület melletti utcában parkolni veszélyes, mert a falakról nagyobb vakolatdarabok hullhatnak le. A nézőteret – hogy a drágább produkciók is rentábilisak legyenek – bővíteni kellene, és számos egyéb probléma is megoldásra vár. A korábbi városvezetés idején kisebb javításokat végeztek – például felújították a bejárati részt és a mosdókat –, de a település akkor a komplex rekonstrukciót saját forrásból nem tudta vállalni. A jelenlegi önkormányzat már 2015-ben korszerűsíteni akarta az épületet kb. 220 ezer euró költséggel, de mivel a pályázat – több más korábbihoz hasonlóan – nem volt sikeres, tavaly a környezetvédelmi alaptól kértek újabb hozzájárulást. A támogatást azonban nem kapták meg, ezért március 30-án újabb pályázatot nyújtottak be.

Mórocz Péter, a Királyhelmeci Városi Hivatal városmarketinggel és projektmenedzsmenttel foglalkozó osztályának vezetője szerint az elnyerhető összegből a gondok többsége megoldható lenne. A pénzből kicserélnék az ablakokat, egy új eljárással hőszigetelnék az épületet és a tetőt, korszerűsítenék a villamosvezeték-hálózatot, megújulna a fűtési rendszer, valamint akadálymentesítenék a bejáratot is. Az 541 323 eurós projekt költségeinek, a kiírás szerint, csupán az 5 százaléka terhelné a várost.

Ajánló