Nem szűnik meg az éjszakai élet az Óvárosban

Pozsony |

Május 1-től a szolgáltatások alapján osztják fel a vendéglőket, más lesz a hétvégi és a hétköznapi nyitvatartás.

Pénteken újra tárgyalt Óváros képviselő-testülete a szórakozóhelyek és vendéglők nyitvatartásáról. Május 1-től lép életbe az új rendelet.

Az Óvárosban évek óta foglalkoznak a nyitvatartással. Több olyan lehetőség is felmerült, amelyek ellehetetlenítették volna az éjszakai életet a főváros központjában. A pénteki képviselő-testületi ülésen elfogadott általános érvényű rendelet értelmében korántsem húzzák le a rolót este tízkor a bárokban. A javaslatban a szolgáltatások alapján osztották fel a szórakozóhelyeket és vendéglőket: az éjjeli klubok és diszkók vasárnaptól szerdáig éjjel egyig tarthatnak nyitva, a hétvégén azonban csak hajnali négykor lesz záróra. A borozók, sörözők, bárok is tovább tarthatnak nyitva a hétvégén, mint a munkanapokon. Hétköznap éjfélig, csütörtökön, pénteken és szombaton éjjel egyig fogadhatják a vendégeket. Az éttermek, cukrászdák, fagylaltozók egész héten reggel héttől éjfélig lehetnek nyitva. A teraszokon este tízig üldögélhetnek a vendégek, a történelmi városközpontban két órával tovább. A tulajdonosok eldönthetik, melyik kategóriába sorolják a vendéglőjüket, és egy vendéglátóhelyet több osztályba is bejelenthetnek. A büfések éjjel kettőig szolgálhatják ki kiadóablakon a vásárlókat. Az élelmiszerüzletek azonban éjjel-nappal nyitva tarthatnak. A vendéglősök pozitívan, konszenzusként értékelik az új rendeletet, de nem teljesen elégedettek, és elemezni fogják a benne foglalt meghatározásokat. Néhányan a hétvégi és a hétköznapi nyitvatartás közötti különbséget bírálták – ugyanis nem csak hétvégén érkeznek a turisták Pozsonyba.

„Nem szűnik meg az éjszakai élet az Óvárosban, és olyan városközpont leszünk, mint bármelyik más európai centrum” – nyilatkozta Radoslav Števčík, Óváros polgármestere hozzátéve, hogy mindig lesznek olyanok, akiknek nem felel meg teljesen a rendelkezés. (béva, TASR)

Ajánló