Hatalmas sertésfarmot nyitnának Tótmegyernél

Tótmegyer |

Tótmegyer és Sókszelőce lakosai nem értenek egyet a vállalkozó elképzelésével.

Újra üzemeltetni szeretnék a tótmegyeri Sándor tanyán levő sertésfarmot. Egy hónapjuk volt az érintett feleknek arra, hogy véleményezzék a szenicei (Senica) Agrovýkrm Részvénytársaság vállalkozói terveit.

A pénteki nyilvános találkozón részt vett a beruházó, a Szlovák Környezetvédelmi Ellenőrzési Hivatal képviselője, és szót kaptak azok, akik nem értenek egyet a beruházással. Idestova négy éve annak, hogy a cég bemutatta a lakosoknak a vállalkozói terveket. A környezeti hatástanulmányból azonban kiderült, hogy a Tótmegyertől 2,9 kilométerre fekvő Sándor tanyán elsősorban sertésszaporítással szeretnének foglalkozni, a kismalacokat kamionokon szállítanák a megrendelőhöz más farmokra.

Az illetékeseknek nincs kifogásuk

Az 5,6 millió eurós beruházás keretében nem csak a meglévő épületeket újítanák fel, hanem további hét csarnokot építenének, illetve még két tartályt a szennyvíz, a trágyalé tárolására. A környezeti hatástanulmányhoz csatolták az illetékes hivatalok álláspontját, melyeknek nem volt különösebb ellenvetésük. Pavol Hudák, a tótmegyeri Poľno Sme Kft. vezetése nevében elzárkózott attól, hogy ezt a szennyvízhulladékot bármilyen módon is felhasználják a földjeiken, mi több, a tőlük földet bérlők is úgy nyilatkoztak, azonnal felmondják a bérleti szerződést, ha erre sor kerül. A tótmegyeri találkozón jelen voltak Sókszelőce önkormányzati képviselői. A küldöttség egyik tagja, Pavol Bíró képviselő egyúttal a sókszelőcei Agro Divízió Kft. vezetése nevében is csatlakozott Pavol Hudákhoz, ők sem hajlandók ilyesmivel szennyezni a termőföldjeiket.

Sókszelőcét kihagyták

Sókszelőce képviselői nehezményezték, hogy nem kérte ki senki a véleményüket, holott a vállalkozói elképzelésből kiderül, hogy a községükön haladnának át a süldőmalacokkal megrakott kamionok és a szennyvizet is arra szállítanák. A környezeti hatástanulmányban Tótmegyer–Vágfarkasd útszakaszról írnak, ám ez kivitelezhetetlen, mivel akkor a kamionokat kompra kellene tenni, ami meg sem valósítható. Egyértelmű, hogy naponta Sókszelőcén át menne a fuvar. Marek Tóth, akit az Agrovýkrm Részvénytársaság bízott meg azzal, hogy tárgyaljon az érintett felekkel, elmondta, korszerű technológiával, a biztonsági intézkedések betartásával szeretnék működtetni a farmot.

Növekvő kamionforgalom

A tervek szerint ötvennégy új munkahelyet létesítenek, évi háromszáz kamion haladna át a községen. Tótmegyer önkormányzata a csatolt dokumentum alapján tavaly májusban a területrendezési tervvel összhangban beleegyezett a tervezett beruházásba, ám a lakosok úgy érzik, nem voltak megfelelően tájékoztatva. A felszólalók számításai szerint jóval nagyobb lesz a forgalom, mert a kamionok üresen érkeznek, megpakolva távoznak, az sem kizárt, hogy napi 5-6 kamion fordul meg az utakon. A zaj, a por és az elviselhetetlen bűz miatt csökken a környezetük minősége, ingatlanjaik értéke, eladhatatlanná válnak a házaik.

A fórumon résztvevők egyetértettek abban, hogy nem minden érintett, környékbeli község értesülhetett időben a vállalkozói elképzelésről, nem kérték ki a véleményüket. Sókszelőcén a július végi ülésen határozott a testület, hogy benyújtja a környezetvédelmi ellenőrzési hivatalnak a farm építésével kapcsolatos észrevételeit. A tótmegyeri lakosok szerint elfogadhatatlan, hogy lakóhelyük közelében csaknem hatezer állatot zsúfoljanak be egy farmra, nem értenek egyet ekkora méretű sertésnevelde megnyitásával.

Ajánló