Megjavították, mégsem jár a farkasdi komp

Vágfarkasd |

Újrahegesztették és megerősítették a komp vázát, most a kikötő állapota miatt nem közlekedhet.

Megjavították a Farkasd és Sókszelőce között közlekedő kompot, amely rossz műszaki állapota miatt április óta nem járt. A jármű már vízre bocsátható, de előtte a kikötőt kell helyreállítani.

Tavasszal a merülési vonalnál lejjebb süllyedt a komp, veszélyes volt a működtetése, ezért felfüggesztették a járatot. A hét elején visszaszállították a kompot. Gál Bálint, az Érsekújvári Regionális Útkezelő Vállalat igazgatója elmondta, a komáromi hajógyárban leszerelték a vízi jármű borítólemezeit, újrahegesztették és megerősítették a vázát, új lemezborítással burkolták körbe és lefestették a kompot. A rekonstrukció ötvenezer euróba került. A javítás után már nem szabadna beáznia a járműnek. „Vízre bocsáthatnánk, de újra kellene betonozni a víz és a part közti összetört szakaszt, mert ha most ráengednénk a kompot, akkor egy hónapon belül kilyukadna” – nyilatkozta az igazgató. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy mihamarabb elindulhasson a kompjárat, de a vízben speciális betonra van szükség.

A Farkasd és Sókszelőce között közlekedő komp Nyitra megye tulajdona, a járat ingyenes, mert a közúthálózat része. Négyévente ellenőrzik a komp állapotát, tavasszal lejár a jármű műszaki vizsgája. Utoljára tizenhárom éve végeztek teljes körű felújítást a kompon, amellyel hat személyautó és egy tíztonnás tehergépkocsi kelhet át egyszerre a Vágon. A jármű az áramlás erejét használva, görgők segítségével szállítja át az utasokat, jelentősen csökkentve ezzel a két község közötti távolságot.

Ajánló