Rezník, az ügyes pártválasztó

Vannak emberek, akik idővel valóban meg tudnak változni, megbánhatják korábbi bűneiket, félrelépéseiket, és még ugyanazon a területen is elfogadható munkára képesek. Vannak azonban olyanok, akiknek minden bűnbocsánat és ígérgetés ellenére sem kellene újabb esélyt adni. Legalábbis nem ott, ahol a korábbi hibákat elkövették.

Jaroslav Rezník a második csoportba tartozik. A legkeményebb mečiari korszak idején lett a Szlovák Rádió igazgatója, és 1998-ban a közszolgálati rádió igazgatójaként mindent megtett azért, hogy Mečiar nyerje a választásokat. Tanúk igazolták, hogy a rádió igazgatójaként hetente járt a válasz-tások előtt a HZDS székházába, ami meglátszott a média politikai műsorain is. Ugyan a rádió jobb színvonalú maradt a Mečiar-korszakban, mint a teljesen a HZDS szolgálatába állított Szlovák Televízió, de egyáltalán nem volt pártatlannak nevezhető. Akkor Mečiar győzött ugyan, de mivel nem tudott kormányt alakítani, megkezdődhetett a mečiarizmus leépítése. Rezník akkor (is) szerencsés volt, a Rádiótanács szoros szavazással megtartotta a közrádió élén. Valami furcsa oknál fogva a testület nem vette figyelembe azokat a nyilatkozatokat, amelyek igazolták, hogy mennyire szoros kapcsolatot ápolt a HZDS vezetőivel. Sőt, annyira szerencsés volt, hogy egészen 2005-ig irányíthatta a rádiót, ami rekordnak számít.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Rezník maradását az 1990-es évek végén segítette a Demokratikus Baloldal Pártja (SDĽ) is, amelynek akkor Robert Fico is tagja volt. 2007-ben a Smer vezette koalíció ültette az állami hírügynökség, a TASR igazgatói székébe Rezníket, tehát gyorsan talált magának új pártot, bár 2012-ben a valódi comeback nem sikerült, akkor éppen jelenlegi ellenfelét, Václav Mikát választotta az RTVS élére az egyszínű Smer kormány. Marek Maďarič smeres kulturális miniszter egyébként még mindig Mikát tartja a legjobb jelöltnek, de Robert Ficónak erről más a véleménye: az RTVS-t rendszeresen az ellenzéki sajtó közé sorolja.

Ebben a pillanatban Híd a mérleg nyelve a koalícióban. Nélküle nem, vagy csak nagy szerencsével, esetleg valamelyik ellenzéki párttal kötött alkuval lehet megválasztani Rezníket a közmédia élére. Biztos megválasztásához ugyanis legalább 12 plusz szavazatra lenne szüksége Fico és Danko pártjának. A Híd ugyan érvelhet azzal, hogy a Pátria rádió és a szlovák tévé magyar adása fontos a magyar kisebbség szempontjából, és Rezníktől a megválasztása fejében kérheti a magyar műsorok fejlesztését. Rezník sok mindent megígérhet, kérdés azonban, hogy ezt betartja-e. Az RTVS igazgatójaként ugyanis meglehetősen nagy függetlenséget élvez, és eddigi előélete – például a rádió élén – sem azt bizonyítja, hogy a nemzetiségi adás fejlesztését tartaná egyik legfontosabb céljának.

A másik fontos kérdés, hogy valóban olyan közmédiára van-e szüksége a magyar kisebbségnek – és persze a szlovák többségnek is –, amelyre Rezník tevékenysége nyomja rá a bélyegét. Ennél az is jobb megoldás lehet, ha inkább egy újabb pályázaton keresnek megfelelőbb jelöltet.

Ajánló